uppsalaexperience.se

När du blickar ut över Uppsalas vackra stadssiluett kommer du att upptäcka av många av de äldre byggnaderna har tak som är tillverkade av plåt. I den här texten ska vi behandla kända byggnader i Uppsala med plåttak samt ta upp lite om plåttakets historia.

En gammal stad med anor

I Uppsala råder det inte brist på gamla, vackra byggnader då staden grundades redan 1286 och därför har en lång historia. Staden har sedan dess varit en viktig knutpunkt för hela landet. Här kan du läsa mer om Uppsala och dess historia. Idag när man tittar ut över staden ser man att många av byggnaderna täcks av vackra plåttak med härlig patina. Kanske tror du att dessa tak är en relativt ny företeelse? Då kan det var kul att veta att man började använda tak av plåt redan på 1700-talet.

Uppsala Slott och Uppsala domkyrka

Två av de kanske mest kända byggnaderna i Uppsala är Uppsala Slott och Uppsala Domkyrka. Visste du att båda dessa byggnader helt eller delvis täcks av plåttak? Plåt är nämligen ett hållbart material som dessutom åldras vackert.

Taket på Uppsala slott kan du få se på närmare håll eftersom det där ordnas takvandringar, ett spännande sätt att både beskåda vackert hantverk och uppleva staden på. Slottet är mycket gammalt och började uppföras redan 1549 av Gustav Vasa.

Uppsala domkyrka är en annan byggnad som förvisso inte täcks av ett plåttak, men har vackra detaljer i plåt. Istället har kyrkan ett tjärat trätak. Här kan du dock inte vandra på taket, men väl uppleva det från marknivå. Uppsala domkyrka är kanske en av de mest kända kyrkor vi har i landet och uppfördes redan 1270 för att sedan invigas 1435. Det var med andra ord ett bygge som tog sin lilla tid.

Därför ska du välja ett tak i plåt

Har du av att läsa texten blivit intresserad av att renovera taket där hemma och då välja ett tak i just plåt? Då ska vi här berätta varför plåt är ett bra materialval för just tak. För det första är plåt ett extremt hållbart material som är nästintill underhållsfritt. Ett plåttak är dessutom mycket lättare än ett tak i tegel eller betong, något som innebär att byggnadens konstruktion belastas mindre. Tak i plåt finns dessutom i en mängd färger så att du kan välja en som passar just ditt hus. Varför inte en plåt i ljust grön som efterliknar ett ärgat koppartak? Vill du ha mer hjälp med val av tak kan du med fördel kontakta Norrmalms Plåtslageri AB, en plåtfirma med mångårig erfarenhet av just plåttak samt en mycket kompetent och kunnig personal. Låt helt enkelt ditt hus inspireras av vackra Uppsalas stadssiluett.