uppsalaexperience.se

Uppsala är inte bara en stad med anrikt universitet och djupa historiska rötter – det är också en plats med en sjudande och dynamisk kulturscen. Här möts det storslagna och det intima, det traditionella och det nyskapande. Denna artikel tar dig med på en upptäcktsfärd genom Uppsalas rika kulturliv, med fokus på konst, musik och teater.

Konst och museer i Uppsala

För den konstintresserade är Uppsala en guldgruva. I hjärtat av staden, i det anrika Uppsala slott, ligger Uppsala Konstmuseum. Här kan du uppleva både samtida och äldre konst, bland annat verk av den kände Uppsalakonstnären Bruno Liljefors, berömd för sina fängslande naturmålningar. Museet är också en levande mötesplats med utställningar och evenemang som ”Art Nights”, där konst, musik och mat förenas. Året runt erbjuds familjelördagar med kreativa verkstäder och kvällsöppna visningar.

Uppsalas unika museiutbud

Ett stenkast därifrån, i konstnärens tidigare hem och ateljé, finner du Bror Hjorths Hus. Här får du en unik inblick i Bror Hjorths konstnärskap och liv. Missa inte familjevisningarna och de inspirerande workshoparna! För dig som är nyfiken på den lokala konstscenen är Konstnärernas Hus, som drivs av Uppsala Konstnärsklubb, ett hett tips. Här visas verk av konstnärer verksamma i regionen. I en före detta köttbesiktningsbyrå, därav namnet, hittar vi Kulturhuset Köttinspektionen. Köttinspektionen är en spännande plats för dig som söker det oväntade inom samtida konst.

Konst i det offentliga rummet

I Uppsala är konsten inte begränsad till museer och gallerier. Kommunen satsar aktivt på offentlig konst, inte minst i den framväxande stadsdelen Rosendal. Här kan du upptäcka konstverk som integrerats i arkitekturen – gigantiska skalbaggar och snäckor är bara några exempel! För att hitta rätt kan du använda appen ”Uppsala konst och kulturarv”. Missa inte heller Bror Hjorths skulptur ”Näckens polska” vid centralstationen, eller minnesmärket över Fadime Sahindal och den älskade skulpturen ”Pelle Svanslös” i Stadsträdgården. Allt detta tack vare ’enprocentsregeln’, som innebär att en procent av budgeten vid byggnationer och ombyggnationer avsätts till konstnärlig gestaltning.

Scenkonst och musik

Uppsala har en stark tradition inom scenkonst. Uppsala Stadsteater, Sveriges tredje största stadsteater, är en självklar mittpunkt. Med en bred repertoar, som sträcker sig från klassiska dramer till nyskriven dramatik och barnteater, finns här något för alla smaker. Reginateatern, belägen i det charmiga teaterdistriktet på Trädgårdsgatan, är en annan viktig scen. Här kan du uppleva allt från gästspel och konserter till estradpoesi, och inte minst den spännande tävlingsformen Poetry Slam, där publiken agerar jury. För den som uppskattar humor och stand-up är Fyris Comedy ett givet val, med sina populära ”Open Mic”-kvällar.

Uppsalas vibrerande musikscen

Musiklivet i Uppsala är lika rikt och varierat som staden själv. Uppsala Konsert & Kongress (UKK) är en modern och arkitektoniskt imponerande konsert- och kongresshall som snabbt blivit en centralpunkt för musikupplevelser. Här kan du njuta av konserter med både svenska och internationella storheter. UKK är också stolt värd för Uppsala Internationella Gitarrfestival, ett årligt återkommande evenemang som lockar gitarrvirtuoser från hela världen. För en mer intim och genuin musikupplevelse är Katalin And All That Jazz, inhyst i ett charmigt gammalt godsmagasin vid centralstationen, ett måste. Här blandas livemusik med stand-up i en härlig atmosfär. Köttinspektionen, som tidigare nämnts, erbjuder även en scen för experimentell musik.

Film i Uppsala

Även filmentusiaster har mycket att hämta i Uppsala. Fyrisbiografen, en av Sveriges äldsta biografer, är en mysig kvartersbio som specialiserar sig på kvalitetsfilm och europeisk filmkonst. För den som föredrar en mer storslagen bioupplevelse finns Filmstaden Luxe, ett modernt biokomplex utrustat med den senaste tekniken, inklusive iSense- och IMAX-salar. Visste du att Uppsala också har en stark koppling till den världsberömde regissören Ingmar Bergman? Det var på Slottsbiografen som hans passion för film en gång väcktes. Idag kan du gå guidade stadsvandringar i Bergmans fotspår och upptäcka de platser i Uppsala som formade hans uppväxt och konstnärskap.

Engagemang för kulturen

Både Region Uppsala och Uppsala kommun visar ett starkt engagemang för det lokala kulturlivet. Genom stipendier, som de som tilldelats filmaren och konstnären Ida Lindgren och folkhögskolläraren Dani Kouyaté, ges konstnärer och kulturutövare möjlighet att utvecklas och bidra till Uppsalas rika kulturliv. Ida Lindgren erhållit Region Uppsalas större, konstnärliga utvecklingsstipendium på 200 000 kronor för perioden 2025–2026 och prisas för sin förmåga att med skärpa och innovation skildra samtida och viktiga samhällsfrågor genom sitt konstnärskap. År 2025 delade Region Uppsala ut hela 730 000 kronor i stipendier till 27 kulturutövare i länet. Dani Kouyaté, som är folkhögskollärare i Uppsala, tilldelades det prestigefyllda Yennenga Golden Stallion-priset vid den panafrikanska film- och tv-festivalen FESPACO – Afrikas motsvarighet till Oscarsgalan!

Kultur för alla

Det finns en tydlig politisk ambition att göra kulturen i Uppsala tillgänglig för alla. Vänsterpartiet Uppsala är en av de politiska krafter som driver på för ett mer inkluderande kulturliv. Bland annat har de föreslagit en ”kulturbank”, där invånare ska kunna låna utrustning och material för att utöva kultur, ett initiativ som syftar till att sänka trösklarna för deltagande. Stadsbiblioteket i Uppsala bidrar också till detta genom sin verksamhet ”Läsfabriken”, som ordnar uppskattade kulturaktiviteter för barn och deras familjer, med sång, spel, dans och ramsor.

Kulturnatten

Ett årligt återkommande evenemang som verkligen sätter kulturen i centrum är Kulturnatten – Sveriges största kulturnatt! Under en hel dag och kväll fylls stadens gator, torg, parker och kulturscener med ett myller av evenemang och aktiviteter, som alla bidrar till att göra kulturen tillgänglig och lockande för en bred publik.

Andra kulturella smultronställen

Vid sidan av de stora och välkända kulturinstitutionerna finns det många andra platser som bidrar till Uppsalas unika kulturkaraktär. Gamla kyrkogården, med anor från 1600-talet, är en fridfull och kulturhistoriskt intressant plats, där flera betydelsefulla personer ur Sveriges historia vilar, däribland Dag Hammarskjöld och Gustaf Fröding. I den nya stadsdelen Rosendal hittar du Kvarteret, en kombinerad inredningsbutik och café, som kvällstid förvandlas till en inbjudande vinbar med provningar och föreläsningar.

Framtidens kulturliv i Uppsala

Uppsala fortsätter att utvecklas som kulturstad, och framtiden ser ljus ut. Kommunen arbetar aktivt med ett nytt kulturpolitiskt program, som syftar till att stärka kulturlivets roll i samhället och göra Uppsala till en ännu mer framstående kulturstad, både nationellt och internationellt. Genom att fortsätta satsa på både de stora institutionerna och de mindre, mer alternativa scenerna, och genom att arbeta för att göra kulturen tillgänglig för alla, skapas en stad där kreativiteten ständigt flödar och kulturlivet sjuder av liv.