uppsalaexperience.se

Besöksmål & sevärdheterBesöksmål & sevärdheter

Carl von LinnéCarl von Linné

Uppsala Universitet

Uppsala Universitet började sin tideräkning år 1477, alltså för snart 550 år sedan. Det är en väldigt lång tid och under den tiden har många generationer av studenter kommit och gått. Faktum är att Uppsala Universitet är Sveriges och Nordens äldsta universitet, och därmed det anrikaste i hela Norden. Uppsala rankas ständigt som ett av de allra finaste universiteten i världen, även om det inte på långa vägar är lika prestigefyllt som exempelvis Oxford och Harvard.

Svåraste utbildningen att bli antagen till

Den absolut svåraste utbildningen att bli antagen till är läkarprogrammet, dit det krävs toppbetyg alternativt ett högt resultat på högskoleprovet. Traditionellt sett är medicin en mycket anrik disciplin och tillsammans med teologi, juridik och litterära vetenskaper är disciplinen en av de äldsta att återfinnas vid universitetet. Uppsala har ett gott rykte om sig som medicinskt näste, bara bakom Karolinska Universitetet i Sverige.

Varför är det då så svårt att bli antagen som läkare i Uppsala? Det är populärt att läsa till läkare och det är många som vill bli just läkare av olika anledningar. Då Uppsala i sig är en stor magnet för just studenter så är det inte konstigt att det är en av de svåraste utbildningarna i Sverige att bli antagen till. Det krävs mycket av studenten för att bli antagen till Uppsala Universitet som ligger i just Uppsala, Sverige.

Varför är Uppsala så populärt bland studenter?

Utbildningarna är attraktiva, det är ett universitet med anor och traditioner som vida överträffar samtliga universitet i Sverige utom möjligen Lunds Universitet. Vidare finns även nationer för studenterna att vistas på. Det finns 13 nationer i Uppsala, och alla har de sin speciella historia. Varje nation representerar ett län. Exempelvis finns Värmlands län och Stockholms län representerat i staden. Varje nation har sin nationsbyggnad. Vid nationerna jobbar anställd personal, oftast även de studenter som tagit en paus från sina studier (om de jobbar heltid vid nationen). Man kan även plugga men ändå jobba vid nationen genom att ta ströpass.

Uppsalas nationer erbjuder allt och lite till för den som vill festa, leka, spela spel eller bara lära känna nya, trevliga människor. En annan anledning till varför Uppsala är populärt är på grund av dess närhet till Stockholm. Stockholm är Sveriges största stad och har således en stor dragningskraft. Faktum är att de flesta studenter vid Uppsala Universitet är från just Stockholmsområdet. Därefter kommer just Uppsala och sedan resten av Sverige.

Vad erbjuds inte vid universitetet?

Det är svårt att komma på något på rak arm, men givetvis kan du inte läsa till exakt allt vid universitetet. Bostadsbristen är stor och du bör gå med i Uppsala Bostadsförmedling så fort du kan om du vill räkna med att ha ett boende.

Nationerna

Nationerna har sin speciella historia i Uppsala och sina egna traditioner. Det finns totalt 13 nationer i Uppsala för närvarande. Dessa är:

Gotlands nation, Östra Ågatan 13, 018-13 09 81

Gästrike-Hälsing nation, Trädgårdsgatan 9, 018-66 61 41

Göteborgs nation, S:t Larsgatan 7, 018-13 20 06

Kalmar nation, Svartmangatan 3, 018-69 49 80

Norrlands nation, Västra Ågatan 14, 018-65 70 70

Smålands nation, S:t Larsgatan 5, 018-13 18 54

Stockholms nation, Drottninggatan 11, 018-14 63 33

Södermanlands-Nerikes nation, S:t Olofsgatan 16, 018-15 40 60

Uplands nation, S:t Larsgatan 11, 018-15 21 51

Värmlands nation, Ingmar Bergmansgatan 2, 018-13 44 45

Västgöta nation, Västra Ågatan 18, 018-13 63 60

Västmanlands-Dala nation, S:t Larsgatan 13, 018-10 53 39

Östgöta nation, Trädgårdsgatan 15, 018-13 43 11

Vad kan man göra på en nation?

Det finns allt möjligt att göra på en nation. Ofta är lokalerna fina och det brukar finnas vackra konstverk och fina tavlor att se på. Vill man spela brädspel eller dricka te och äta scones går det bra att göra ungefär när som helst. Om kvällarna är det ofta fina tillställningar såsom baler, fester eller middagar (kallat gasque i Uppsala). På gasque klär man sig fint, äter gott och bevittnar eller medverkar i diverse upptåg. Det är kul att vara student i Uppsala!

Barer

Det finns barer med serveringstillstånd. Liksom överallt annars i Sverige gäller 18-års åldersgräns. Ofta finns även ett krav på att personen ska vara medlem i nationen för att få gratis inträde på festkvällar eller betala en viss summa i inträde och vara myndig. Sköts inte serveringen så kan tillståndet dras in och därmed en betydande inkomst för nationen. Det är ingen hemlighet att mycket av nationens planering går åt till att anordna fester av diverse slag.

Event

Det finns en hel del event som anordnas av nationer. Dessa brukar främst vara koncentrerade kring högtider, och då främst första maj som är en mycket stark tradition i Uppsala. Då firas våren in med Skvalborg, Kvalborg och Valborg i dagarna tre. Studenter brukar även samlas vid Carolina Rediviva, det flådiga universitetsbiblioteket nära slottet och domkyrkan. Då brukar rektorn hålla ett tal och studenter brukar komma iförda sina studentmössor. Det är en fin tradition som många vill hålla fast i, och som många fått återberättade av sina föräldrar som upplevde samma sak.

Vad det innebär att vara student i Uppsala

Beroende på vad du läser för något så krävs en del plugg för att nå dina mål, oavsett om det är att få examen eller samla så många högskolepoäng som möjligt. Räkna med att de populära utbildningarna; läkarprogrammet, psykologprogrammet, juristprogrammet, civ.ek., veterinärprogrammet och så vidare kräver mycket disciplin och även en del nattplugg ibland. Tentaperioderna kan vara tuffa och juristprogrammet i Uppsala använder sig av terminstentor, det vill säga en avslutade tenta för respektive termin istället för deltentamina utspridd över terminerna. Detta gör studierna mer krävande för dig och en annan typ av disciplin.

Det är bra att söka CSN-lån, då dessa lån har låg ränta och generösa återbetalningstider. Klarar man dock att jobba under terminerna och samtidigt studera är ju det toppen, men det kräver sin man och kvinna för ändamålet. Att bara studera är nog så krävande och samtidigt är det ju en lyx att kunna studera utan att behöva gå till jobbet varje dag i ur och skur. Mycket av momenten kan du sköta hemifrån, undantaget en del seminarier och tentamina.

Se till att njuta av Uppsalas rika studentliv, vilket innebär långa festnätter och fina upplevelser. Drick dock med måtta och se till att gå hem i klungor om möjligt istället för ensam. Du kommer se tillbaka på din tid som student om du till fullo upplever studentlivet.

I övrigt gäller det att hålla koll på ekonomin. Undvik i största möjliga mån att handla saker på kredit. Du kan tänka att du kommer ha råd med saken nästa månad och sedan står du där med en oväntad tandläkarkostnad i handen på 1000 kronor. Bygg gärna upp en stabil buffert att ta del av om krisen kommer till dig.

Uppsala domkyrka & slott

Den så kallade Uppsala-siluetten är välkänd i hela Sverige. Den består av den präktiga domkyrkan och det rosaaktiga slottet. Uppsala var länge en stor maktfaktor under senmedeltiden och här gjordes avgörande insatser för landet. Tätt bakom Stockholm var Uppsala Sveriges centrum så till vida att makten var koncentrerad dit.

Uppsala domkyrka

Sveriges mest kända kyrka både inhemskt och utomlands är utan tvekan Uppsala domkyrka just nu. Kyrkan är 118 m både till längden och till höjden, vilket gör att det även är Sveriges och Nordens största kyrka. Vill du nå gudomliga höjder är det således till Uppsala och domkyrkan du ska styra kosan åt.

Här har ärkebiskopen sitt säte, d.v.s. den högst beslutande juridiska personen inom Svenska Kyrkan. Besluten som görs här är avgörande för hur kristendomen ska uppfattas i hela Sverige.

Uppsala slott

Uppsala slott är något mindre berömt än domkyrkan, men ändock värt att nämna. Med sin rosa fasad sticker den ut och även slottet är relativt stort i förhållande till många andra slott. Här hålls mången middagar och baler för såväl ung som gammal. Om det är något stort evenemang i Uppsala så kan du räkna med att slottet används.

Fyrisån

Hela Uppsala kretsar kring Fyrisån likt Örebro har Svartån och Linköping har Stångån. Det är något speciellt med svenska städer och sina åar och Uppsala är inget undantag. Fyrisån har en lång historia och det är fantastiskt att alla som har bott i Uppsala i århundranden fått uppleva Fyrisåns mystik och härlighet. Nog för att det kan vara smutsigt och kallt i vattnet, men utan Fyrisån så är inte Uppsala sig själv.

Vad är Fyrisån?

Vattendraget Fyrisån går genom Uppland och är 80 km långt. Det går genom Uppsala och är därför känt i Sverige. I Fyrisån finns det ett relativt rikt djurliv, dock inte i Uppsalas centrum då djurlivet trivs sådär bland avgaser och buller. Vattnet forsar dock ohämmat längs hela ån.

Vad kan man göra i Fyrisån?

Det går att bada även om det inte är så mysigt. Åar är relativt strömma och kalla, vilket gör det jobbigt att simma. Varje år anordnas en forsränning som universitetets studentorganisationer tillser att åstadkomma. Då paddlar studenter i kanoter i ån mot väder och vind. Räkna även med att hitta en och annan cykel samt annat bråte i ån (tyvärr).

Carl von Linné

Carl von Linné föddes 1707 i Råshult, Småland och avled 1778 i Uppsala. Med sitt anspråkslösa leverne lyckades han bli upphöjd till gudarna genom sitt idoga arbete att identifiera och systematiskt klassificera växter och blommor enligt sitt system. När ”L.” står framför en växt kan du vara helt säker på att Linné kände till växten och hade beskrivit den på ett vetenskapligt sätt. Hur lyckades han bli så känd?

Blommor

Blommor är något som vi dagligen möter i vår vardag. Vi plockar dem på ängarna, köper dem på ICA eller har dem vid våra bröllop. Alla känner till blommor. För Linné var dock intresset väldigt stort, det var inte något som många delade med honom. Faktum är att det innan Linné inte fanns något enhetligt sätt att klassificera blommor och växter på. Behovet eller intresset att göra så ansågs inte existera. Med Linné ändrades dock tankesättet och han var i stora drag bidragande till att Sverige inledde sin vetenskapliga revolution.

Fältresor

Linnés fältstudier gjordes i etager och han beskrev systematiskt de växter han fann i varje landskap. Ölands växter klassificerades liksom Jämtlands. De växter som fanns i hela Sverige kallades inte för landskapsväxter. Genom att göra fältstudier insåg Linné att det gick att observera naturen. Utan observationer finns ingen naturvetenskap.

Vad har Linné betytt för oss?

För svenskarna har Linné betytt väldigt mycket. Han satte Sverige på kartan genom sitt arbete och jämte Zlatan är det kanske Linné som flest utlänningar har kännedom om just nu. Det är imponerade vad en enskild person kan åstadkomma!

Botaniska trädgården

Carl von Linné lät upprätta en trädgård som döptes till Botaniska trädgården. Belägen i Uppsala svarar den för såväl turism som faktisk undervisning och matproduktion.

Vad kan man göra i Botaniska trädgården?

Den mycket berömda Botaniska trädgården är kanske den mest kända trädgården i Sverige och Norden, och säkerligen en av världens mest kända trädgårdar därutöver. I Botaniska trädgården finns exotiska frukter och växter som visserligen finns i något av växthusen. Sveriges kalla klimat är inte drägligt för många av de exotiska växterna. Man kan bevittna de exotiska växterna om man så vill, men man kan också bara flanera runt och insupa atmosfären och alla praktfulla blomsterarrangemang. Trädgården upplevs som bäst på senvåren/försommaren då växterna och blommorna står i full blom. Det är en upplevelse att besöka Botaniska trädgården i Uppsala!

Varför har trädgården blivit så känd?

Givetvis är det för att Carl von Linné var grundaren till trädgården, men den har hållit uppe sitt rykte genom att hela tiden få bidrag och ständigt vilja förbättras. Ett känt namn räcker inte för att ensamt hålla en trädgård vid liv, och Carl von Linné är med rätta tyvärr inte tillräckligt känd i världen för att kunna locka till sig besökare från hela världen. Däremot lär (bör) varje naturvetenskapsutbildad person ha kännedom om Linné.

Välkommen att kontakta oss via det här kontaktformuläret – vi svarar inom kort!

uppsalaexperience.se – vi känner till allt om Uppsala!uppsalaexperience.se – vi känner till allt om Uppsala!