uppsalaexperience.se

Uppsala är en vacker tätort i Uppland och en centralort i Uppsala Kommun. Uppsala är Sveriges fjärde största tätort med en befolkningsnivå på cirka 165 456 invånare. Faktum är att Uppsala är en av Sveriges äldsta städer med sina 1500 år tillbaka ända till vikingarnas tid. Då var Uppsala Svearikets maktcentrum och en viktigt plats för handelsskepp och handel. Idag är Uppsala en anrik och vacker stad som är väl värd att besöka!

Sevärdheter i Uppsala

Uppsala har mycket att bjuda på och det finns härliga sevärdheter i Uppsala när det kommer till utflyktsmål och historik! Något man absolut måste se i Uppsala, är Uppsala domkyrka med sina imponerande torn med en total höjd på 119 meter! Domkyrkan är en mäktig katedral i gotisk stil som började byggas omkring 1270-talet. De höga tornen kom att byggas till senare på 1400-talet. Tycker man om det gröna, ska man besöka Botaniska trädgården och Tropiska växthusetmed en enorm trädgård i barockstil. Här kan man se fantastiska blommor och växter från hela världens hörn och lära sig om de olika arterna. Tropiska växthuset, som ligger lokaliserat i trädgårdsområdet, är Uppsalas enda, unika regnskog! Man kan även besöka Linnéträdgården som grundades av Carl von Linné och är Sverige äldsta botaniska trädgård. För friluftsälskaren, passar Fjällnora Friluftsområde alldeles utmärkt med sina vackra natur- och vildmarksområden. På området kan man campa, hyra stugor, vandra på leder, bada, grilla eller äta en lättare lunch på ett mysigt café. För att ta sig till Uppsala är det bekvämt för många med egna bilar. Då kan man köpa billiga och begagnade bilar som håller hög kvalitet!

Unika fakta om Uppsala

Uppsala har mer än anrik historia och sevärdheter. Universitetet i Uppsala satsar på innovation och samverkan för forskare, studenter och företag i ett unikt projekt. Universitetet har genom sitt projekt öppnat dörrarna för kunskapsutbyte och samverkan med företag och organisationer. Beslutet att skapa denna samverkan startade runt år 2007 och är en viktig del av forskning och framsteg. Staden är även utsedd till årets svenska klimatstad 2020 där olika aktörer tillsammans tacklar klimatutmaningen. Genom ett projekt som heter Klimatprotokollet, har hela 40 organisationer i Uppsala gått ihop med en överenskommelse om att stötta stadens klimatmål. Ett annat mer historiskt spännande fakta, är att stora delar av Uppsala har 150 000 spridda fornlämningar och runstenar runt hela stadsområdet.

Staden Uppsala har ett rikt utbud av både restauranger och caféer. Det finns bra tips på några av de bästa restaurangerna i Uppsala som man bara måste besöka! En fiskälskare bör besöka ”Hambergs” vid Fyrisån om man älskar fisk och restaurangen är med i White Guide – Nordens ledande guidesystem. Restaurangen är familjeägd och specialiserar sig på delikat fisk och havets alla andra läckerheter! En annan unik restaurang som är värd ett besök, är ”Stationen” som ligger vid Uppsala Centralstation. Restaurangen är en av Uppsalas mest uppskattade och får många besökare varje år. Här kan man njuta av pasta, pizza, parisare, råbiff eller varför inte en saftig pepparstek? Konceptet är unikt då maten är inspirerad från flertalet kända städer i världen.

Några andra spännande restauranger är bland annat ”Kitchen and Table by Marcus Samuelsson” med ”Manhattankänsla och underhållning, afrikanska ”Messob” eller till exempel Aaltos – med härliga smaker från Italien.