uppsalaexperience.se

Uppsala Universitet började sin tideräkning år 1477, alltså för snart 550 år sedan. Det är en väldigt lång tid och under den tiden har många generationer av studenter kommit och gått. Faktum är att Uppsala Universitet är Sveriges och Nordens äldsta universitet, och därmed det anrikaste i hela Norden. Uppsala rankas ständigt som ett av de allra finaste universiteten i världen, även om det inte på långa vägar är lika prestigefyllt som exempelvis Oxford och Harvard.

Svåraste utbildningen att bli antagen till

Den absolut svåraste utbildningen att bli antagen till är läkarprogrammet, dit det krävs toppbetyg alternativt ett högt resultat på högskoleprovet. Traditionellt sett är medicin en mycket anrik disciplin och tillsammans med teologi, juridik och litterära vetenskaper är disciplinen en av de äldsta att återfinnas vid universitetet. Uppsala har ett gott rykte om sig som medicinskt näste, bara bakom Karolinska Universitetet i Sverige.

Varför är det då så svårt att bli antagen som läkare i Uppsala? Det är populärt att läsa till läkare och det är många som vill bli just läkare av olika anledningar. Då Uppsala i sig är en stor magnet för just studenter så är det inte konstigt att det är en av de svåraste utbildningarna i Sverige att bli antagen till. Det krävs mycket av studenten för att bli antagen till Uppsala Universitet som ligger i just Uppsala, Sverige.

Varför är Uppsala så populärt bland studenter?

Utbildningarna är attraktiva, det är ett universitet med anor och traditioner som vida överträffar samtliga universitet i Sverige utom möjligen Lunds Universitet. Vidare finns även nationer för studenterna att vistas på. Det finns 13 nationer i Uppsala, och alla har de sin speciella historia. Varje nation representerar ett län. Exempelvis finns Värmlands län och Stockholms län representerat i staden. Varje nation har sin nationsbyggnad. Vid nationerna jobbar anställd personal, oftast även de studenter som tagit en paus från sina studier (om de jobbar heltid vid nationen). Man kan även plugga men ändå jobba vid nationen genom att ta ströpass.

Uppsalas nationer erbjuder allt och lite till för den som vill festa, leka, spela spel eller bara lära känna nya, trevliga människor. En annan anledning till varför Uppsala är populärt är på grund av dess närhet till Stockholm. Stockholm är Sveriges största stad och har således en stor dragningskraft. Faktum är att de flesta studenter vid Uppsala Universitet är från just Stockholmsområdet. Därefter kommer just Uppsala och sedan resten av Sverige.

Vad erbjuds inte vid universitetet?

Det är svårt att komma på något på rak arm, men givetvis kan du inte läsa till exakt allt vid universitetet. Bostadsbristen är stor och du bör gå med i Uppsala Bostadsförmedling så fort du kan om du vill räkna med att ha ett boende.