uppsalaexperience.se

Staden Uppsala har en spännande historia bakom sig. Tittar man tillbaka på vikingatiden, fungerade Uppsala som en lokal och central mötesplats för handel, jordbruk och där man även hade viktiga möten. Uppsala spelade en stor roll för dåtidens religion av asatro och man hade även tempel där man hade offergåvor till gudarna.

Uppsala – en av vikingarnas bästa handelsplatser

Även om Birka på Björkö tjänade som den viktigaste handelsplatsen på vikingatiden, var även Uppsala en viktig handelsplats dit många kom för att byta eller köpa varor som skinn, silver, guld, hantverk eller till exempel vapen. Uppsala fungerade även som en mötesplats för att fira asagudarna och utföra offerriter. För att färdas till Uppsala, kunde man segla via Fyrisån, eller Salaån som den hette på den tiden. I Gamla Uppsala fanns på 1000-talet också det så kallade asatemplet, där svearna höll midvinterblot. Här hade man gods och gårdar, och brukade bördig mark. Man tror att Uppsala har haft bebyggelse tidigare än man trott, redan på 600-talet. Nu har man relativt nyligen, år 2019, gjort ett unikt arkeologiskt fynd. Det handlar om en unik stormansgrav funnen i Uppsala. Man har bland annat funnit delar av ett handtag till ett praktsvärd med förgyllt silver, guld och röda granater. Man har också funnit många andra typer av guld, silver, brons och järn. Vill man unna sig unika arkeologiska resor, antingen till Uppsala eller någon annan spännande plats, kan det kosta med boende och resa. Då kan man unna sig ett snabblån och med hjälp av https://lanakuten.com kan man få hjälp att välja vilket lån som passar bäst!

Gamla Uppsala andas historia!

Uppsala är en av Sveriges äldsta städer och har inte bara vikingar i sin intressanta historia, utan även en spännande medeltida fortsättning på Uppsalas bakgrund. Uppsala hade fram till 1200-talet namnet Östra Aros, men bytte sedan namn till Uppsala. Även på medeltiden tjänade Uppsala som en viktig religiös stad där man snabbt byggde ut samhället. Uppsala domkyrka, Sveriges rikshelgedom, började uppföras på 1270-talet, invigdes 1435 och blev en viktig del av staden. När Sverige blev kristnat, fungerade Uppsala som det viktigaste religiösa centret i Sveriges i cirka 100 års tid. År 1477 grundades Uppsala universitet som blev en betydande plats för studier på den tiden. Den mycket folkkäre och världskände Carl von Linné, hade sina bästa studietider på Uppsala universitet och än idag fungerar universitetet som en viktig del av både forskning och utbildning. På 1600-talet förändrades Uppsalas gator då det var det inne och populärt att organisera städer i rutnät istället för de ostrukturerade gatorna från tidigare. Uppsala är en riktigt unik stad att besöka som andas historia från vikingarnas tid, fram till medeltidens ståtliga kyrkoprakt.