uppsalaexperience.se

Hela Uppsala kretsar kring Fyrisån likt Örebro har Svartån och Linköping har Stångån. Det är något speciellt med svenska städer och sina åar och Uppsala är inget undantag. Fyrisån har en lång historia och det är fantastiskt att alla som har bott i Uppsala i århundranden fått uppleva Fyrisåns mystik och härlighet. Nog för att det kan vara smutsigt och kallt i vattnet, men utan Fyrisån så är inte Uppsala sig själv.

Vad är Fyrisån?

Vattendraget Fyrisån går genom Uppland och är 80 km långt. Det går genom Uppsala och är därför känt i Sverige. I Fyrisån finns det ett relativt rikt djurliv, dock inte i Uppsalas centrum då djurlivet trivs sådär bland avgaser och buller. Vattnet forsar dock ohämmat längs hela ån.

Vad kan man göra i Fyrisån?

Det går att bada även om det inte är så mysigt. Åar är relativt strömma och kalla, vilket gör det jobbigt att simma. Varje år anordnas en forsränning som universitetets studentorganisationer tillser att åstadkomma. Då paddlar studenter i kanoter i ån mot väder och vind. Räkna även med att hitta en och annan cykel samt annat bråte i ån (tyvärr).