uppsalaexperience.se

Är du en av alla svenskar som är trötta på allt vad restriktioner heter, och vill börja leva livet nu när regeringen börjat lätta något på reglerna? Då kan du med fördel gå med i föreningen Uppsala amatörastronomer, där du kommer få värdefulla kunskaper och samtidigt träffa en massa nya människor som kan få dig att se på universitetsstaden med helt nya ögon. Uppsala är den perfekta platsen för dig som brinner för vetenskapen om himlakropparna, särskilt som staden stoltserar med inte mindre än 460 berg, höjder, klippor och kullar. Ger du dig ut med en stjärnkikare i Uppsalanatten så kommer du troligtvis känna att du är del av något stort och mystiskt, samtidigt som du i bästa fall kan bidra till den framtida forskningen.

Välj rätt sorts stjärnkikare

Planerar du att bli medlem i Uppsala amatörastronomer eller föredrar du att utforska universums alla mysterier på egen hand? Oavsett vilket så kommer du behöva en riktigt bra stjärnkikare/teleskop, som är lätt att ta med överallt. Hos astrosweden.se hittar du alltifrån enkla ekonomipaket för nybörjare till mer avancerad utrustning med planetkamera och ben i mässing. Webbshoppen erbjuder också optiska tuber som inte kräver någon montering. Vill du stanna utomhus en längre tid så har företaget en uppsjö av tält, sovsäckar, ryggsäckar och fästingskydd.

Ett av de äldsta vetenskapsfälten

Astronomi är en mycket gammal vetenskap, som spelade en viktig roll i tidiga civilisationer som Mesopotamien, persiska riket, Babylonien, Assyrien, forntida Egypten, antikens Grekland och Mayakulturen. Det var dock först på 1600-talet som ämnet utvecklades till det som vi idag kallar astronomi. 1600-talets naturvetenskapliga revolution ledde till att astronomin och astrologin separerades från varandra, efter att ha levt sida vid sida i flera tusen år. Trots sin höga ålder står astronomin under ständig utveckling. Det är dessutom ett av de få vetenskapsfält där du som amatör kan göra stor nytta och spela en aktiv roll. Amatörastronomer kommer ofta med nya upptäckter och observationer av tillfälliga fenomen, till exempel supernovor och kometer. Ämnet astronomi är gigantiskt och rör allt som inte hör till vår planet.

Mer om Uppsala amatörastronomer

Vill du ha sakkunnigt sällskap när du tar dig an din nya hobby så är Uppsala amatörastronomer föreningen för dig. Den ideella kultur- och ungdomsföreningen har som huvudsyfte att främja intresset för astronomi. Den har länge varit en av vårt lands mest aktiva föreningar, och dess verksamhet omfattar bland annat observationskvällar på det egna observatoriet, tisdagsvisningar i det gamla observatoriet på Uppsala universitet, föredrag av specialinbjudna gäster, gemensamma resor i astronomins tecken samt klubbmöten där medlemmarna ägnar sig åt teleskopbygge och andra spännande aktiviteter.