Real Vikings are from Uppsala

  • Vikingar >>
  • Vikingaguidning

Följ med i vikingarnas spår

För mer än tusen år sedan bodde vikingar och deras förfäder på många platser i Uppland, ett av Sveriges mest fornfyndsrika landskap. Följ med våra guider och upplev vikingatiden!

Här är fullt av lämningar och minnen med dolda skatter i form av gravar och boplatser. Den mest kända platsen är förstås Kungshögarna i Gamla Uppsala. Med hjälp av våra kunniga guider förflyttas du till den dunkla forntiden med berättelser om vardagsliv, dramatiska händelser samt seder och bruk du aldrig tidigare hört talas om.


Allmän Runstensvandring

Runt Uppsala domkyrka samt i universitetsparken finns ett antal runstenar som hittats vid  Domkyrkan och runt om i och utanför Uppsala. Vissa dagar under sommarlovet berättar guiden de spännande berättelserna om runstenarna vid Domkyrkan och i Universitetsparken.

Sommaren 2017 arrangerar vi inga allmänna Runstensvandringar.

Egen Runstensvandring

Runstenarna runt Uppsala domkyrka och i Universitetsparken är ofta resta över någon död släkting eller familjemedlem och man kan ana stora tragedier från vikingarnas historia. Under sommarlovet berättar guiden de spännande berättelserna om runstenarna vid Domkyrkan och i Universitetsparken.

Du kan boka din egen visning året om.


Vikingaguidning i Gamla Uppsala

Gamla Uppsala är ett av Nordens märkligaste fornlämningsområden. Här finns de tre majestätiska kungshögarna från 500-talet, ett av Nordens största gravområden och resterna efter domkyrkan som byggdes på 1100-talet. 

Vår guide berättar om Gamla Uppsala och de fynd som gjorts här, både för länge sedan och även vid de stora arkeologiska utgrävningarna 2012-2014.  

Du kan boka din egen visning året om.


Vill du kan du även besöka Gamla Uppsala Museum på egen hand. Entré tillkommer.


Upplevelsekväll med vikingagille på Odinsborg

Vill du uppleva en festkväll med kunder, medarbetare , vänner eller kollegor? Satsa då på en vikingakväll! Du får vikingaguidning i Gamla Uppsala,  samt avnjuta ett vikingagille  iförd Odinsborgs tidsenliga vikingakläder. Låt dig väl smaka av rustik mat och egenbryggd mjöd. 

450:- per person inkl moms vid MINST 25 personer.

Vi kan också sätta ihop ett evenemang för en hel dag med guidning, vikingalekar, hantverk och mat & dryck. Be om offert!


Kämpalekar vid Gamla Uppsala Museum. Foto: Olga Kochergina.

Kämpalekar vid Gamla Uppsala Högar

Människan har tävlat och lekt i alla tider. Från järnåldern känner vi till ett antal lekar, spel och idrotter ni kan utmana varandra i. Vi kan prova på allt från långbåge/pilbåge, ”rövkrok”, kasta docka, dra skinn, fettpinne och en massa andra roliga lekar. Lämpar sig lika väl för kompisgänget, släktkalas eller teambuilding och inkluderar en guidad visning av Gamla Uppsala museum.