Guidning i Rikssalen och Vasaborgen

Härlig bankett i Rikssalen. Foto: Mia Ulin.
I Domtrappkällarens gamla valv. Foto: Domtrappkällaren.

2 tim guidning för större grupp

Är du nyfiken på Uppsala slotts Rikssal? Här sker många banketter, konferenser och middagar och här abdikerade Drottning Kristina. Kombinera Rikssalsguidning med privat guidning I Vasaborgens 1500-talsruiner.

I den mäktiga Rikssalen på Uppsala slott har har många för Sverige viktiga händelser utspelats. Gustav II Adolf fattade år 1629 här beslutet att leda Sverige in i det 30-åriga kriget och  här abdikerade Drottning Kristina 1654. Rikssalen endast besökas i samband med guidad visning.

I Rikssalen kan ända upp till 550 middagsgäster samlas och en trappa upp finns det plats för ytterligare 480 personer. Här finns inga pelare som skymmer sikten och slottets paradutrymmen används för såväl dags- som kvällsevenemang. 

Förutom den Rikssalen med angränsande salar och trapphus visas också delar av den magnifika slottskyrka som Johan III lät bygga vid 1500-talets slut. Rester av kyrkans rikt stuckklädda altarvägg finns bevarad.

Vasaborgen är den äldsta delen av Uppsala slott, som började byggas 1549 på order av Gustav Vasa. De hemska Sturemorden lär ha inträffat här och Cecilia Vasas spöke sägs fortfarande besöka ruinerna. Sanningar och sägner vävs samman till en enmansföreställning om en av vår historias mest spännande epoker. Välj mellan Spökvandring och historisk visning. Klä er gärna varmt, det är kallt i ruinen.

Startplats: Uppsala Konstmuseum, Uppsala slott ingång E.

Tidsåtgång: Ca 2 tim

PRIS per person vid minst 25 personer:

340 kr per person

Vi kan även boka middag i Vasasalen efter guidningen! Be om offert!