Carl von Linné, Blomsterkungen

Linnéstaden Uppsala

Carl von Linné kallas för Blomsterkungen eller Father of Biology och är en av världens mest kända vetenskapsmän. Han föddes och växte upp i Småland, men det var här i Uppsala han studerade, forskade, undervisade och levde i nästan 50 år. Både i sitt hem i nuvarande Linnéträdgården och på lantegendomarna Hammarby och Sävja. Det ståtliga Linneanum, i nuvarande Botaniska trädgården, är byggt till hans ära.
Boka din egen guide eller gå någon av Linneanska trädgårdarnas allmänna visningar.

Guidning i Linnémuseet och Linnéträdgården

Linnémuseet i Linnéträdgården finns i det hus som en gång var Carl von Linnés bostad. Föremål och porträtt berättar om Linnés tid och liv, både privat och som vetenskapsman.I trädgården finns mer än 1300 arter av svenska och utländska örter, blommor, träd, buskar och
häckar och här odlas bara växter som man vet att Linné odlade. 

Trädgården och museet är öppna på sommaren.  Se öppettider och reguljära guidningar här >>


Maj till september kan du även boka din egen Linnéguide i tidsenliga kläder.


Guidning i Botaniska trädgården

Botaniska trädgården var tidigare Uppsala slotts trädgård. Här händer det saker hela tiden. Årstiderna kommer och går. Fröer och lökar sätts, växer upp och vissnar ned. Hela processen är öppen för dig att ta del av, året runt. I Skolträdgården kan skolor och förskolor tillsammans med våra trädgårdsmästare få plantera tulpanlökar och växter, skörda grönsaker och gräva rabatter. Fundera, lukta, lyssna, smaka och känna. Se öppettider och reguljära guidningar här >>


Maj till september kan du även boka din egen Linnéguide i tidsenliga kläder.

Fika i Café Viktoria – Botaniska trädgården

Sommarkafé öppet 1 maj-30 september (endast uteplatser)

I Botaniska trädgården ligger trädgårdsmästarnas hundra åriga bak- och bykstuga som idag inhyser Café Victoria, ett av Uppsalas främsta sommarcaféer.  Under trädkronor och parasoll serveras närproducerade, ekologiska och rättvisemärkta luncher och bakverk dekorerade med blommor från trädgården. Menyn ändras lite från dag till dag men vissa klassiker finns alltid. Fullständiga rättigheter. För barnen finns både våfflor och glass. Öppet dagligen maj-september.


Guidning på Linnés Hammarby

Linnés Hammarby ligger 15 km sydost om Uppsala och var Carl von Linnés lantliga tillflyktsort. Här kunde Linné också odla och experimentera med många växter som inte fick plats i stan. Hammarby är en av Sveriges bäst bevarade 1700-talsgårdar och öppet för visningar sommartid.

Se öppettider och reguljära guidningar här >>

Maj till september kan du även boka din egen Linnéguide i tidsenliga kläder.

Café Sara-Lisa, Linnés Hammarby

Kombinera din guiding med fika i äppellunden på Carl von Linnés sommarställe!

I den mysiga äppellunden på Linnés Hammarby ligger Café Sara Lisa. Här kan du njuta av mat och hembakat kaffebröd gjort på ekologiska och närodlade råvaror.

Här serveras lättare maträtter, läckra smörgåsar på surdegsbröd med närproducerade pålägg, våfflor, glass och nybakat kaffebröd. Allt är naturligtvis egentillverkat.

 Sommarkafé Öppet maj till september


Carl von Linné-guidning. Foto: Ana Maria Burin Batarra/DUAB

Linnéguidning av Hans Odöö

Linné något man bara måste uppleva. Och Det bäst sättet är att bli guidad av Uppsalas egen Mr Linné, Hans Odöö.

Hans Odöö började gestalta Linné i full 1700-talsmundering för många år sedan och har sen dess hunnit med över 3000 olika framträdanden över hela världen


Guidning på Linnés Sävja

Carl von Linné köpte även lantegendomen Sävja som idag är en lantlig kulturidyll med gårdscafé, museum, örtagård och kulturevenemang. Linnés boningshus är idag museum som tillsammans med läkeväxterna i Linnés örtagård visas lördagar under sommaren  kl 14.

Se öppettider här >>